Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Δημόσια Ασύγχρονη & Σύγχρονη Τηλεκπαίδευση

Η ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Ειδικά για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου οι πλατφόρμες της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δύνανται να αξιοποιηθούν παράλληλα και επικουρικά με την πλατφόρμα σύγχρονης εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ.
Οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες που απαιτούνται για την υλοποίηση της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης προτείνεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη 24/3/2020.

Η επιλογή της πλατφόρμας που θα αξιοποιηθεί για την ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του/της κάθε εκπαιδευτικού και είναι οι e-class & e-me.  Η ποιο συνηθισμένη ψηφιακή πλατφόρμα ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι η  e-class, που ήδη χρησιμοποιούσαν πολλά σχολεία. Εκεί ο/η κάθε εκπαιδευτικός δημιουργεί  ψηφιακά τμήματα – μαθήματα για τα μαθήματα που διδάσκει.

Οι εκπαιδευτικοί κάθε σχολικής μονάδας προτείνεται να αναρτούν σε κάθε ψηφιακό τμήμα το οποίο έχουν δημιουργήσει τις ημέρες κατά τις οποίες θα είναι διαθέσιμοι για επίλυση αποριών – ερωτήσεων προκειμένου να είναι ενήμεροι/ες οι μαθητές και οι μαθήτριες Οι ώρες κατά τις οποίες οι εκπαιδευτικοί αλληλεπιδρούν στην πλατφόρμα ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με τους μαθητές και τις μαθήτριες των τμημάτων στα οποία διδάσκουν προτείνεται να είναι από 08:00 έως και 14:00. Σε κάθε περίπτωση τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές, εφόσον επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται και να αξιοποιούν την πλατφόρμα καθόλη την διάρκεια της ημέρας, και πέραν των προτεινόμενων ωρών αλληλεπίδρασης.

Για να υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής των μαθητών/τριών στην ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα πρέπει ο κηδεμόνας τους να τους εγγράψει στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) από τη διεύθυνση: https://register.sch.gr/students/, ώστε να αποκτήσουν μαθητικό λογαριασμό στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ)  μέσω του οποίου έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν στις διαθέσιμες πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης. Ο αριθμός μητρώου του μαθητή / της μαθήτριας που απαιτείται, υπάρχει πάνω στον «Έλεγχο του Α΄ Τετραμήνου».
Από τη στιγμή που ο κηδεμόνας κάνει την εγγραφή στο ΠΣΔ τα υπόλοιπα είναι αρμοδιότητα του σχολείου

Δείτε τις οδηγίες χρήσης της πλατφόρμας e-class: https://docs.openeclass.org/el:wizards
Δείτε τις οδηγίες χρήσης της πλατφόρμας e-me: https://e-me.edu.gr/s/eme/main/manual.html

Αναφορικά με τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το Υπουργείο διαθέτει την ψηφιακή πλατφόρμα cisco webex για την πραγματοποίηση μαθημάτων, μέσω τηλεδιάσκεψης, από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, σε πρώτη φάση, προς τους μαθητές τους της Γ΄Λυκείου.  
Αναμένεται σταδιακά η λειτουργία της στην τρέχουσα εβδομάδα.
Η δυνατότητα συμμετοχής των μαθητών/τριών στην σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα γίνεται χωρίς καμμιά εγγραφή αλλά με ηλεκτρονική αλληλογραφία στο το mail του κηδεμόνα που διαθέτει το σχολείο. Σε ηλεκτρονικό μήνυμα στα εισερχόμενα με Θέμα: Webex meeting changed: …, θα φαίνεται το μάθημα ή ώρα και η ημερομηνία έναρξης και θα περιέχει σύνδεσμο (Join meeting) με τον οποίο εισέρχεσαι στη τάξη την ώρα της έναρξης του μαθήματος, με τη συσκευή (desktop, laptop, tablet, smartphone) που άνοιξες το mail.


Θα πρέπει ως Γονείς και Κηδεμόνες να παροτρύνουμε τα παιδιά μας να αξιοποιήσουν όλες τις εκπαιδευτικές δυνατότητες που παρέχουν οι εν λόγω Πλατφόρμες της Τηλεκπαίδευσης.

Κάθε προσπάθεια για το κοινό καλό πάντα κάτι θετικό αφήνει.