Αργά ή γρήγορα γονείς και κηδεμόνες βρίσκονται στο ίδιο αδιέξοδο: Χρειάζεται να μιλήσουν στα παιδιά τους για θέματα σεξουαλικής αγωγής, αλλά βρίσκονται σε σύγχυση ως προς το τι να πουν, πότε και πώς.
Επιπλέον, η παροχή ολοκληρωμένης σεξουαλικής εκπαίδευσης στη χώρα μας εξακολουθεί να αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης, παρότι η πολιτεία είναι υποχρεωμένη, βάσει διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα του παιδιού, να την προσφέρει από τις πρώτες κιόλας τάξεις του σχολείου.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν απροστάτευτα, με
καταστροφικές συνέπειες για την ψυχοσεξουαλική τους ανάπτυξη, την αναπαραγωγική και σεξουαλική τους υγεία και ευημερία. Συχνά, τα παιδιά καταλήγουν σε προσωπικές αναζητήσεις στο Διαδίκτυο (συνήθως διαστρεβλωμένες μέσα από τον φακό της πορνογραφίας) και εκτίθενται σε επικίνδυνες σεξουαλικές πρακτικές και σεξουαλική εκμετάλλευση.
Τα αυξημένα ποσοστά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού, ανεπιθύμητων εφηβικών αμβλώσεων, σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, έμφυλης βίας και γυναικοκτονιών, είναι πλέον καθημερινότητα.
Mια σειρά από βίντεο για τη σεξουαλική εκπαίδευση
Μια νέα σειρά από ειδικά βίντεο προσαρμόζεται στα ελληνικά προκειμένου να καλύψει το απόλυτο κενό που υπάρχει σε ελληνόφωνο οπτικοακουστικό υλικό γύρω από τη σεξουαλική εκπαίδευση για τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς/κηδεμόνες/εκπαιδευτικούς. Η προσαρμογή γίνεται σε αποκλειστική συνεργασία με τον εξειδικευμένο σε θέματα σεξουαλικής αγωγής αμερικανικό οργανισμό AMAZE (www.amaze.org/greek), από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ως Αιδώ» (www.osaido.org).
Στη διάθεση γονέων, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών είναι τα πρώτα 4 ελληνόφωνα βίντεο με επιστημονικά ακριβείς, ηλικιακά κατάλληλες και πλήρως κατανοητές πληροφορίες για την εφηβεία, την αναπαραγωγή, τις σχέσεις, το σεξ και τη σεξουαλικότητα, τη σεξουαλική υγεία και τη σεξουαλική ευημερία.
Στόχος της «Ως Αιδώ» είναι να προσαρμοστούν 90 ακόμη βίντεο, πλαισιώνοντάς τα με κατάλληλα εκπαιδευτικά σενάρια, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πλήρης σεξουαλική εκπαίδευση, προσβάσιμη διαδικτυακά και δωρεάν. Έτσι, ενισχύουμε και την υγεία των παιδιών μας, αλλά και την αυτοπεποίθηση γονέων, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών στο να μιλάνε άνετα, ανοικτά και ειλικρινά για αυτά τα θέματα.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα πρώτα 4 βίντεο στο κανάλι της «Ως Αιδώ»:
• Πότε πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε στα παιδιά μας για τη σεξουαλικότητα;
• Πορνογραφία: Τι είναι πραγματικότητα και τι είναι φαντασία
• Εμμηνόρροια: Τι να περιμένεις
*Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της «Ως Αιδώ» στη διεύθυνση www.osaido.org.