Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

Η Ένωση Γονέων για τις αντιδρομήσεις μπροστά απο σχολικές μονάδες

  

Με αφορμή την πρόσφατη αντιδρόμηση της οδού Κρήτης και την παραπλανητική πληροφόρηση σχετικά με δήθεν στήριξη του συγκεκριμένου μέτρου από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Βριλησσίων, αλλά και τον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων, κρίνεται απαραίτητη η αποκατάσταση της αλήθειας.

Όταν έγινε η διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κυκλοφορίας (ΣΒΑΚ) η Ένωση Γονέων κατέθεσε τις απόψεις της με επιστολή της προς τον Δήμο στις 9 Νοεμβρίου 2017 (παρατίθεται η επιστολή). Επισήμανε το βασικό πρόβλημα της πόλης μας που είναι η απουσία πεζοδρομίων επαρκούς πλάτους για ασφαλή κίνηση πεζών σε όλους τους δρόμους και για τα σχολεία ζήτησε «σε όλο το μήκος των ορίων τους οι σχολικές μονάδες της πόλης μας να περιβάλλονται από οδούς ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρόμια επαρκούς πλάτους, με κολονάκια για την αποτροπή παράνομης στάθμευσης, και διαβάσεις με φωτεινό σηματοδότη ή τουλάχιστον επαρκή σήμανση, ώστε να καθίσταται ασφαλής και εύκολη η πρόσβαση των μαθητών και των γονέων στο σχολείο».

Όσον αφορά ειδικότερα το 3ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο έχει είσοδο στην οδό Κρήτης (αλλά και στην οδό 25ης Μαρτίου), ο Σύλλογος Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου, στο πλαίσιο της ίδιας διαβούλευσης, με επιστολή του προς τον Δήμο τον Νοέμβριο του 2017 είχε επισημάνει τα προβλήματα που δημιουργούνται για την περιοχή γύρω από το σχολείο λόγω της έλλειψης χώρων στάθμευσης και της υψηλής ταχύτητας τροχοφόρων και της μη ασφαλούς διέλευσης κυρίως των οδών 25ης Μαρτίου και Μακεδονίας και είχε καταθέσει τις προτάσεις του (https://3dimvril.blogspot.com/2017/11/blog-post_28.html#more ).

Μετά την έγκριση, κατά πλειοψηφία, του ΣΒΑΚ τον Δεκέμβριο του 2018 από το Δημοτικό Συμβούλιο (https://www.vrilissia.gr/index.php/517-to-dimotiko-symvoylio-tou-dimou-vrilission-enekrine-to-sxedio-viosimis-astikis-kinitikotitas-svakδεν υπήρξε νεότερη ενημέρωση της Ένωσης Γονέων από τον Δήμο ή άλλο φορέα σχετικά με την υλοποίηση των προβλεπόμενων μέτρων.

Ούτε τώρα, όταν αποφασίστηκαν συγκεκριμένες αντιδρομήσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε ενημέρωση της Ένωσης Γονέων. Επομένως, οτιδήποτε διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις περί δήθεν «συμφωνίας» των γονεϊκών οργανώσεων για την έγκριση των αντιδρομήσεων, ένα μεμονωμένο μέτρο που επελέγη από μια συνολική μελέτη, καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα και φαίνεται να εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Η Ένωση Γονέων Βριλησσίων ζητά για όλα τα σχολεία των Βριλησσίων να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για ασφαλή και εύκολη προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών και μαθητριών και των γονέων, με επαρκή πεζοδρόμια και σήμανση και οδούς ήπιας κυκλοφορίας, μέριμνα της Δημοτικής Αρχής για τοποθέτηση σχολικών τροχονόμων σε όλα τα σχολεία και επαρκή δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας.

Με εκτίμηση το Δ.Σ.

ΣΒΑΚ - ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ