Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

To 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων συμμετείχε στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο: «Νέοι, Ελλάδα και Ευρώπη»

 

Το 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων συμμετείχε με επιτυχία με 5μελή μαθητική ομάδα της Γ’ τάξης στο 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο «Νέοι, Ελλάδα και Ευρώπη» το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 5 και 6 Απριλίου 2024 στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ημέρας της Ευρώπης 2024» στο Σεράφειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην Αθήνα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το 1 ο Πρότυπο Λύκειο Αθηνών Γεννάδειο υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Α’ Αθήνας και με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής.

Κύριος στόχος του Συνεδρίου ήταν η ενεργός πολιτειότητα μέσω του εμπλουτισμού της γνώσης των νέων αναφορικά με τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό και τις αξίες της δημοκρατίας. Οι μαθητές/μαθήτριες - σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και να καταθέσουν προτάσεις σχετικά με τις προκλήσεις και
τις προοπτικές που προσφέρει η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, το Συνέδριο εστίασε στους ακόλουθους θεματικούς άξονες με βάση τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το έτος 2024:

Κλιματική αλλαγή και κυκλική οικονομία.
Δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, Ευρωπαϊκές εκλογές 2024 (ενεργός
πολιτειότητα).
Ευρωπαϊκό Έτος 2024: Στρατηγικές νησιωτικότητας (κοινωνικές, οικονομικές,
περιβαλλοντικές ανισότητες, προκλήσεις και προτάσεις).
Γραμματισμοί και δεξιότητες του 21ου αιώνα στην εκπαίδευση (εκπαιδευτικά
προγράμματα, δράσεις, καλές πρακτικές).
Τεχνητή νοημοσύνη, Βιοηθική και Βιοτεχνολογία.

Το Συνέδριο στο οποίο έλαβαν μέρος 18 σχολεία από όλη την Ελλάδα, Γυμνάσια και Λύκεια, τίμησαν με την παρουσία τους απευθύνοντας χαιρετισμό μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας, ο Γεν. Γραμματέας του Υπ. Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ιωάννης Κατσαρός, εκπρόσωποι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, της Δ.Δ.Ε Α’ Αθήνας αλλά και διακεκριμένοι ερευνητές και νέοι επιστήμονες που πραγματοποίησαν και σχετικές ομιλίες.
Η ομάδα μαθητών/-τριων του 1 ου Γυμνασίου Βριλησσίων (Γ. Κοσμετάτος, Ι. Μανιατογιάννη, Α. Ματσούρη, Ι. Νούσιας, Μ. Σμυρνή) παρουσίασε την εργασία με θέμα «Προσεγγίσεις προς την κατεύθυνση καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής μέσα από το πρίσμα των αρχών της κυκλικής οικονομίας».
Στην εισήγηση αυτή έγινε αρχικά αναφορά στις έννοιες της κλιματικής αλλαγής και της κυκλικής οικονομίας και αναλύθηκε το πώς η κυκλική οικονομία έχει μια δυναμική προς την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω της παροχής λύσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων
του θερμοκηπίου, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και την προώθηση της βιώσιμης κατανάλωσης.

Συντονιστές και υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της ομάδας του 1 ου Γυμνασίου Βριλησσίων ήταν οι εκπαιδευτικοί κα Ευαγγελία Σύρμα (Διευθύντρια του σχολείου, φιλόλογος), ο κ. Άγγελος Τσακιράκης (Χημικός και Θεολόγος) και η κα Χρυσή Παπαδοπούλου Θεολόγος που υποστήριξαν με θέρμη και παιδαγωγικό και επιστημονικό ζήλο από την πρώτη στιγμή την συμμετοχή και την προσπάθεια των παιδιών η οποία απέδωσε τα μέγιστα και ανέδειξε συνάμα και το σχολείο ως προς τις επιμέρους
δράσεις και το όραμα του σε σχέση με την φιλοπεριβαλλοντική και οικολογική κουλτούρα του, την ενθάρρυνση και στοχοθεσία μέσα από ένα θεωρητικό, πρακτικό αλλά και ακτιβιστικό συνδυαστικό πλαίσιο.